Onderhoud & Eigenschappen van tuinconstructies
De meeste houtsoorten hebben onderhoud en bescherming nodig tegen weerinvloeden., 24 uur per dag in weer en wind vraagt om een goede bescherming. .Met de juiste producten en juiste verwerking verlengt u de levensduur van uw blokhut tuinhuis aanzienlijk. Met de verkeerde behandeling kunt u zelfs een averechts effect bewerkstelligen.
Vochtstrepen/plekken
Bij toepassing van geïmpregneerde rabatdelen of blokhutprofielen bij een enkelwandige toepassing kunnen er aan de binnenzijde vochtkringetjes of watervlekjes ontstaan. Dit is onvermijdelijk. Dit is bij rabatdelen te voorkomen door met vochtdoek achter de wanden te werken. Dit zorgt er NIET voor dat het vocht niet door de planken komt - het zorgt juist voor een extra kering. Als u vochtkringen of watervlekken aan de binnenzijde van uw planken ziet - betekent dit niet dat er sprake is van lekkage. Hout is een natuurlijke grondstof welke water van zichzelf opneemt.
Geïmpregneerde tuinhuizen
Is uw tuinhuis geïmpregneerd volgens de dompelmethode dan is dit slechts een oppervlaktebehandeling. U dient dit in het het 1e jaar alsnog diverse keren te voorzien van meerdere lagen. Is uw tuinhuis of overkapping druk-geïmpregneerd dan is het hout voorlopig afdoende beschermd tegen houtrot. Het hout zal echter wel gaan verweren en vergrijzen. Ook kunnen er door uitdroging vooral op de kopse kanten droogscheurtjes ontstaan. Wanneer u dit vergrijzen niet wilt dan zult het hout moeten behandelen met een product dat ook geschikt voor geïmpregneerd hout.
Indien een product gemaakt is van geïmpregneerd hout, heeft dit een vochtpercentage wat hoger is dan dat van de omgeving. Hierdoor is het mogelijk dat blokhutprofielen/stapelprofielen nog moeten terugkrimpen (dus drogen) na het ontvangen van het pakket. Bij sommige tuinhuizen is dit al gebeurd na de impregnatie - dit terugdrogen is niet standaard, maar wordt altijd apart vermeld bij een product. Kieren en gaten welke hierbij ontstaan, zijn on-voorkombaar. Probeer het terugkrimpen van de wanden niet tegen te houden door direct elektriciteitsbuizen en kabels vast te maken of spullen vast te schroeven aan meerdere planken tegelijkertijd.
Tuinhuisjes en tuinhoutproducten van onbehandeld vurenhout
Behandel het hout voor, tijdens of direct na montage eerst met een dun kleurloos impregneermiddel zowel binnen als buiten. Deze voorïmpregneer zorgt voor een goede indringing en beschermt tegens schimmels en zwammen. Kiest u voor een transparante afwerking dan kunt u aan de buitenzijde niet met kleurloze producten werken omdat deze geen of nagenoeg geen Uv-filter bevatten. Bij transparante impregneerbeitsen dient u voldoende lagen aan te brengen volgens voorschrift van de fabrikant. Meestal moet u deze behandeling met name aan de zon/zuid zijde jaarlijks herhalen. Aanbevolen merk: Aidol HK lasur, dit product bestaat al ruim 40 jaar en vormt geen film/laklaag waardoor het hout altijd blijft ademen. Het is waterdun een heeft daardoor een hoge indringdiepte.
Kiest u voor een dekkende beits dan dient u eerst een kleurloze impregneer aan te brengen (Hermadix Impraline of Aidol GL 350T) De meeste verfsystemen bieden pas de juiste bescherming bij een laagdikte van 100 Mu. Per laag brengt u met de kwast of roller zo'n 40 Mu aan. Er moeten dus meestal drie lagen aangebracht worden. Dit gaat helaas vaak mis...het ziet er na 2 lagen al zo mooi dat voor je gevoel die derde laag niets toevoegt. Dat is echter juist cruciaal! Bij blokhutten en tuinhuizen de deuren en ramen binnen en buiten behandelen. De wanden alleen aan de buitenzijde dekkend. De binnenzijde van de wanden met kleurloze impregneer of een transparant product wat geen filmlaag vormt: hout moet kunnen blijven ademen. Gebruik nooit vernis of lak aan de binnenzijde.
Gebruik altijd een dampdoorlatend en vochtregulerend verfsysteem. Dit zijn 2 verschillende begrippen! Veel verfmerken menen volgens de producteigenschappen vochtgulerend te zijn terwijl het glimt als een spiegel. Dit gaat doorgaans niet samen. Gebruik nooit lak of vernis, dit sluit af en het hout kan daardoor niet ademen en zal verstikken. In z'n algemeenheid: hoe harder het glimt des te minder kan het hout ademen. Vooral met bekende merken als Rambo, Ceta Bever Meesterbeits, Sikkens Rubbol en Koopmans hebben wij negatieve ervaringen.
Jaarlijks controleren en bijwerken
Vurenhout werkt, het krimpt, het zet uit, er kan een scheurtje ontstaan. De beitslaag is geen elastiek. De gevel op de zon en/ of regenzijde krijgt meer te verduren dan de gevels die hier niet aan blootgesteld staan. Daarom dient u het hout en de beitslagen minimaal jaarlijks te controleren en opnieuw te behandelen indien nodig. Scheurtje en barstjes kunt u bijwerken met houtvuller zodat er geen vocht in kan ophopen.