Ervaring sinds 1931 Ervaring sinds 1931
 
Bezig met laden... Bezig met laden...

Hoe maak ik een Vlonder?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Zet de contouren van de vlonder uit met paaltjes en draad. Zorg voor ca 1 cm afschot per meter zodat het water weg kan vloeien. Zorg altijd voor voldoende ventilatie onder de vlonder. Wanneer er onvoldoende wind onder door kan zal het hout kunnen verstikken en dus gaan rotten! Ook kan door onvoldoende ventilatie te veel uitzetting ontstaan omdat het vocht niet afgevoerd kan worden.

 

2. Leg op een vaste ondergrond anti-worteldoek of grind. Bij grind heeft u dan gelijk een goed gereguleerde waterafvoer en het voorkomt onkruid. Leg daarop stoeptegels van 30 x 30 cm. De tegels met een hart-op-hart afstand van 40 á 50 cm uit elkaar leggen. Maakt u de vlonder "zwevend" dan slaat u hardhouten piketpaaltjes van 5 x 5 of 6 x 6 met een tussenafstand van max 90 cm langs de liggers. Verbind ligger en piketpaal altijd met een slotbout van 8 mm of zwaarder. Doe dit niet met een schroef !Het worteldoek mag niet op de liggers direct onder de vlonderplanken. Dat werkt wel lekker makkelijk  maar dan kan het vuil niet weg en krijg je vochtproblemen.

3. Maak een raamwerk van de regels 45 x 70 mm.

  • Gebruikt u vlonderplanken van 21 mm dan is de regelafstand max 50 cm.
  • Gebruikt u vlonderplanken van 25 of 28 mm dan kunt u de regelafstand houden op 60 cm.
  • gebruikt u composiet vlonderplanken dan is de regel afstand maxiimaal 30-40 cm!

Plaats de regels 45 x 70 mm op het midden van de stoeptegels of zet ze vast tegen piketpalen met slotbouten. Leg de vlonderplanken met tussenruimtes van 0,5 cm haaks op de regels. Gebruik hierbij een latje of duimstok van 0,5 cm dikte.

4. Schroef de vlonderplanken vast met de terrasschroeven. De terrasschroef is probleemloos te verwerken, waarbij voorboren niet nodig is in het geval zachthout. Bij hardhout(en liggers) is dit echter wel noodzakeleijk. Draai de schroeven met de accutol in op een langzame stand. Wanneer u op te hoge snelheid in wilt draaien warmt de schroef snel op en kan breken. Gebruik nooit en te nimmer spijkers. Deze zullen gaan roesten en naar verloop van tijd werken deze omhoog uit het hout. Krommingen tot 1 cm per m1 zijn normaal en deze planken druk je recht met een koevoet of sjorband.

5. gebruik altijd gehard RVS met een minimale lengte van 2 x de houtdikte en diameter van minimaal  5,0 mm. Te korte schroeven of schroeven van te kleine diameter of schroeven van puur RVS zijn onvoldoende sterk om de trekkrachten van het hout te bedwingen. 

6. Wanneer u een vlonder gaat maken en daarvoor verschillende lengtes besteld dan is het vrijwel onmogelijk dat dit bestek uit 1 partij komt: hierdoor kunt u meer kleurverschil en maatverschillen in de hand werken. Bestel dus liever 1 lengte en verwerk deze vallend. Daarmee is de kans op maat en kleurverschillen minimaal.

 

 

Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen