Dakbedekking voor Tuinhuizen

Hieronder vindt u allerlei soorten informatie met betrekking tot verschillende vormen van dakbedekking voor tuinhuizen, overkappingen blokhutten of andere constructies.

Dakleer

De meest eenvoudige tuinhuizen worden vaak geleverd met dakleer. Dit is een eenvoudige dakbedekking met een beperkte levensduur van hooguit enkele jaren. Uit oogpunt van concurrentie wordt dit meestal slechts met een zakje asfaltnagels geleverd. Wanneer je deze dakbedekking toch nog enigszins waterdicht wilt krijgen moet je er eigenlijk een aantal tubes bitumenkit bijkopen in de bouwmarkt. Een aantal merken levert deze dakrollen op platte daken met slechts 10 cm afschot. Dat is volgens ons te summier. Je kunt dan beter kiezen voor epdm. Op platte daken met dakleer zit de productgarantie van de desbetreffende producent/importeur. Wij geven daar geen garantie op.

Dakshingles

Dakshingels van bitumen is bij hellende daken de meest voorkomende dakbedekking. Goed en niet te duur. Door de smeltpunten tussen de tabs gaan de shingles door de zon vanzelf aan elkaar plakken. Echter dan moet het dak wel in de zon staan en niet op een schaduwrijke plek. Gaat stormen voordat de zon de shingles heeft doen hechten dan kunnen de shingles er af waaien. Neem dit risico liever niet en kit de shingles vast met bitumenkit (Shell Tixophalte) in de risicovolle periode september t/m april. Shingles kunnen alleen toegepast worden op dak met voldoende helling. Een onderlaag is bij voldoende dakhelling niet nodig. Bij hellingen onder de 15 graden moet dit beslist.

EPDM

Epdm is een rubberfolie. Het lijkt qua materiaal op de binnenband van een fiets. Het doek wordt meestal geleverd uit 1 stuk. Soms kan het uit 2 stukken bestaan. Het epdm doek heeft een lange levensduurverwachting van ca 30 jaar. Het rubberdoek wordt op het dak verlijmd met een contactlijm, deze moet u dus 2-zijdig aanbrengen. Eigenlijk precies zoals de bandenplak van Simson. Het is belangrijk dat de ondergrond schoon, droog en vetvrij is. Bij een dak wat 100% plat is kan er een plasje water op blijven staan. Dat kan geen kwaad. Ook kan er door het "gassen" van de lijm in meer of minder mate een blaasje/belletje/bobbeltje zichtbaar zijn. Dit heeft geen invloed op de waterdichtheid of levensduur en is eigenlijk onvermijdelijk. Epdm-daken zijn geen biljarttafels. Het dak kan wanneer net gelijmd is zo strak als een snaar liggen en een aantal dagen alsnog deze blaasjes vertonen.  Wanneer u dit storend vindt raden we aan een laagje grind op het dak aan te brengen (mits de dakconstructie dit kan dragen).

Montagetips voor alle soorten dakbekking: op YouTube kom je veel films tegen waar in je kunt zien hoe epdm, shingles en dakleer aangebracht worden. Hier leer je in 10 minuten veel van!

Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen