Levering binnen 6 werkdagen Levering binnen 6 werkdagen
Ervaring sinds 1931 Ervaring sinds 1931
 

Houteigenschappen van hardhoutsoorten en cederhout

Hardhout is een natuurproduct. Zoals er geen mens is met dezelfde vingerafdruk zo zijn er ook geen twee 100% identieke planken te vinden. Iedere hardhoutsoort heeft unieke eigenschappen. Hout werkt, hout leeft. Dat geeft hout zijn natuurlijke charme. Het wel belangrijk goed te weten wat een bepaalde houtsoort in de praktijk doet.

Hardhout algemeen

Hardhout kan  onder weersinvloeden (regen) natuurlijke sappen af met een roodbruine kleur afgeven. Hierdoor kan het hout gaan bloeden. Wanneer u het hout gaat opslaan leg er dan een zeil onder zodat er geen houtsappen in uw stenen terras dringen. Leg dus ook nooit nat hardhout op geimpregneerd hout: het bloeden van het hout kan onuitwisbare sporen veroorzaken. Ook bij de verwerking in de nabijheid van kwetsbare materialen dient u hiermee rekening te houden. Wij aanvaarden nimmer aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt door het bloeden van hardhout. In hardhout komen pineholes voor: dit lijkt op wormgaatjes. De insecten die dit hebben veroorzaakt hebben geen overlevingskans in ons klimaat. Deze pineholes kunnen dus geen kwaad en hebben geen enkele invloed op de kwaliteit of levensduur. Hardhout kan watervlekken vertonen. Dit komt door de uitspoeling van de natuurlijke kleurstof die in het hout zit. Dit trekt na enige regenbuien meestal weg.

Angelim Vermelho: 

is een mooie donkerbruine houtsoort uit Zuid-Amerika. Het is zeer duurzaam (klasse 1) en blijft veel rechter dan het bekende azobe. Zeer geschikt voor schuttingpalen, damwand en beschoeiingen. Het is een stuk duurder dan Azobe. Het hout geeft vooral wanneer het vers is een opmerkelijke geur. Het ruikt dan als een natte hond. Bij toepassing van grote hoeveelheden is de geur goed merkbaar. Daarom minder geschikt voor vlonders die direct in gebruik genomen worden. Het hout geeft een roodbruine kleurstof af (zie tekst boven) 

Azobe

Zeer harde houtsoort uit Afrika duurzaamheid klasse 1 of 2. Kruisdradig en daarom iets onrustiger wat betreft kromtrekken, scheuren en torderen. Niet geschikt voor vlonders. Wordt vooral gebruikt voor beschoeingspalen. Vooral niet opslaan in fel zonlicht, het hout kan dan bijzonder snel vervormen/krom trekken. Dit is een natuurlijke eigenschap van hout. Ook deze houtsoort kan bloeden (zie tekst boven)

Bangkirai

Wordt vooral gebruikt voor vlonders en terrassen. Bangkirai is een hardhoutsoort die niet bestaat: het is een verzamelnaam voor maar liefst 8 verschillende soorten. Mede daardoor kunnen er in bangkirai grote kleurverschillen zitten. Duurzaamheidsklasse meestal 2. Ook deze hardhoutsoort kan bloeden (zie tekst boven) Zolang het hout niet verwerkt wordt niet opslaan in fel zonlicht om trekken zoveel mogelijk te voorkomen. Wanneer u een vlonder gaat maken en daarvoor verschillende lengtes besteld dan is het vrijwel onmogelijk dat dit bestek uit 1 partij komt: hierdoor kunt u meer kleurverschil en maatverschillen in de hand werken. Bestel dus liever 1 lengte en verwerk deze vallend.

Keruing

Wordt vooral gebruikt voor hardhouten schermen en soms ook voor vlonders. Het is een voordelig alternatief voor bangkirai. Zelfs een kenner moet soms goed kijken en ruiken om het verschil met bangkirai te zien. Let op: er zijn voldoende handelaren die kerueng verkopen terwijl ze bangkirai aanbieden. Dat doen wij dus niet. Voor schermen vinden wij het een prima houtsoort, mist goed geschroefd. Het hout werkt onregelmatig en op een partijtje vlonderplanken zijn breedteverschillen van 5 tot 8 mm geen  uitzondering. Ook geeft kan het  hout een kleverige suikerspinachtige bolletjes op het oppervlak laten zien. Duurzaamheidsklasse 3

Ceder:

Is een prachtige duurzame hout soort die nauwelijks werkt. Het is uitzonderlijk licht van gewicht. Veelal wordt gekozen om het hout op natuurlijke wijze te laten vergrijzen. Ceder hout heeft een levendige vlamstructuur en kan grote kleurverschillen onderling vertonen.  Ceder is echter ook een zeer zachte houtsoort, ondanks dat het zeer duurzaam is. Ceder is geen hardhoutsoort, dit is een groot misverstand. Doordat het hout zeer zacht en poreus kan het makkelijk vocht opnemen. Daardoor kunnen enkelwandige tuinhuizen bij langdurige regen aan de binnenzijde in meer of mindere mate vochtkringen vertonen. Dit is volkomen normaal. Je kunt dit helpen voorkomen door te binnenzijde te behandelen met een speciale vochtwerende impregneerolie of de binnenzijde te voorzien van een dampscherm/folie. Voor het behandelen van ceder aan de buitenzijde (zodat het juist niet vergrijst) zijn maar een paar geschikte producten. Vraag advies aan een ceder kenner. Veel verfwinkels hebben alleen verstand van hun verf, niet van hout!

 

Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen