Western red cedar (1 producten)

Op zoek naar een goede, mooie kwaliteit cederhout. Ons gespecialiseerde assortiment cederhout biedt mogelijkheden! Ons cederhout is van enkel A-kwaliteit. Zo houden we onze kwaliteit hoog, door de specialisatie in niet 100 producten maar enkele producten kunnen we de prijs voor u ook aantrekkelijk houden. Mocht u door de bomen het bos niet meer zien, neem dan vrijblijvend contact op via het contactformulier op de website of bel 0184-612218.

Eigenschappen

  • Zeer zachte houtsoort, wel duurzaamheidsklasse 1-2.
  • Fijne nerf
  • Kleurt licht geelbruin, rozebruin, zalmkleurig en chocoladeachtig bruin.
    • Des te donkerder de plank, des te dichter bij het hart van de boom
  • Verkleuring: Onbehandeld verkleurt ceder naar een zeer egale, lichtgrijze tint.

Western red cedar staat bekend om de mooie kleurvariatie welke het verse hout kan vertonen. Het donkere hout komt meestal uit het centrale deel van de stam en het lichter getinte meer van de buitenzijde. In het hout kunnen ook afwisselend donker en licht getinte nerfbanen voorkomen. In kwaliteit is het donkere aan het lichte hout gelijk. Aan licht blootgesteld, zwakken de kleurverschillen zeer vlot af en wordt de kleur licht geelbruin tot vaal roodbruin. Het spint, wat in A-kwaliteit nauwelijks voorkomt, is bijna wit en variabel van lengte. Het cederhout heeft een zeer typische geur, een bittere smaak en bevat geen harsgangen. Door het kleurcontrast tussen vroeghout en laathout vertoont fijnbezaagd hout een fijne streeptekening en heeft dosse gezaagd hout een vlamtekening die niet zo opvallend is als bijvoorbeeld bij douglashout. Ceder kan wanneer het roze bruin oogt erg veel lijken op redwood en het gele doet denken aan Oregon Pine.

Gerelateerde afbeelding

Western red cedar heeft een rechte draad en een fijne nerf met een volumieke massa van 330 kilo per m³, dit is zeker in vergelijking met andere houtsoorten enorm licht voor een houtsoort met zo'n duurzaamheidsklasse. Het werken van de planken is gering, eigenlijk helemaal niet.

Bewerkbaarheid

Western red cedar is zowel met de hand als machinaal zeer eenvoudig te bewerken en verwerken, mits deze scherp genoeg zijn. Zaag- en schuurstof van Western red cedar kunnen bij daarvoor gevoelige personen tot irritaties leiden die zich uiten in de vorm van huidaandoeningen en irritaties. Een goed functionerende afzuiging op de machines kan geen kwaad.

Bevestigen

Het bevestigen van western red cedar is zeer goed te doen. Western red cedar bevat corrosieveroorzakende inhoudsstoffen, hierdoor gaat de plank erg lang mee. Het nadeel is dat, wanneer deze houtsoort buiten gebruikt wordt, het wordt aanbevolen om roestvaststalen of aluminium spijkers en/of schroeven te gebuiken. Bij verbindingsmiddelen van ijzer. messing of lood ontstaan al snel ontsierende grijze tot blauwzwarte verkleuringen in het hout. Ook het metaal lijdt hieronder qua sterkte. Let op: dit geldt ook voor zinken gootwerk. Verzonken koppen van schroeven of spijkers zijn in het geval van geveltimmerwerken uit den boze, vermijdt de beschadiging van de houtvezels en indringing van water door dit vooral niet te doen!

Verkleuring

Ontbehandeld western red cedar dat aan daglicht en aan weer en wind wordt blootgesteld, verweert vrij snel en krijgt een grijsachtige kleur. Op het noorden bevestigd kan het een vlekkerig patroon gaan vormen en algengroei is daardoor geen onbekende. Buiten, bij nieuw aangebracht cedar zonder oppervlakteafwerking, kunnen door uitspoeling van inhoudsstoffen door regenwater vlekken ontstaan (bloeding) op onderliggend werk. Deze vlekken zijn meestal na enige maanden weer verdwenen.

Duurzaamheid

De duurzaamheidsklasse van a-kwaliteit western red cedar is 1-2. Deze duurzaamheid wordt verkregen door de stof thujaplicine. Astmapatiënten kunnen hiervoor gevoelig zijn. Aan de buitenzijde (buiten) als gevelbekleding is dit echter geen probleem. Gezien de duurzaamheid en stabiliteit kan het hout gebruikt worden voor alle mogelijke constructies voor zowel binnens- als buitenshuis. Vooral de laatste jaren wordt het in ons land in toenemende mate toegepast door de steeds grotere bekendheid van de houtsoort. Het wordt gebruikt voor binnen betimmeringen, gevelbekleding, plafonds, dakbeschot, dakranden, kozijnen, hekken, poorten, pergola's, tuinhekken, sauna's en plantenkassen. Ook wordt het in de vorm van dakleien gebruikt. Bij toepassingen voor bewegende delen dient men rekening te houden met de lage sterkte van het hout.

Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen