Hardhout

Bij Brand Solide treft u altijd een ruim en actueel assortiment Hardhout. Bekijk ons complete assortiment direct online: Balken, Regels, (Vlonder)planken, Palen en nog veel meer andere Producten. Mocht u door de bomen het bos niet meer zien, neem dan vrijblijvend contact op via het contactformulier op de website of bel 0184-612218 voor meer informatie!

Hardhout is een natuurproduct. Zoals er geen mens is met dezelfde vingerafdruk zo zijn er ook geen twee 100% identieke bomen te vinden. Iedere soort heeft unieke eigenschappen. Hardhout werkt. Dat geeft het simpelweg zijn natuurlijke charme. Het wel belangrijk goed te weten wat een bepaalde soort in de praktijk doet en hoe u daar op in kunt spelen.

Algemeen
Onder weersinvloeden kan het hout (regen) natuurlijke sappen afgeven met een roodbruine kleur. Hierdoor kan het gaan bloeden. Wanneer u uw hout op gaat slaan is het aanbevolen om er een zeil onder te leggen, zodat er geen sappen in uw stenen terras doordringen. Leg dus ook nooit nat hardhout op geïmpregneerd hout: het bloeden van het hout kan, uit ervaring, onuitwisbare sporen veroorzaken. Ook bij de verwerking van hardhout in de nabijheid van kwetsbare materialen dient u hiermee rekening te houden. Wij aanvaarden nimmer aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt door het bloeden. In tropische houtsoorten komen pineholes voor: dit lijkt op wormgaatjes. De insecten die dit hebben veroorzaakt hebben geen overlevingskans in ons klimaat. Deze pineholes kunnen dus geen kwaad en hebben geen enkele invloed op de kwaliteit of levensduur. Tropische houtsoorten kunnen watervlekken vertonen. Dit komt door de uitspoeling van de natuurlijke kleurstof die in het hout zit. Dit trekt na enige regenbuien meestal weg.

Angelim Vermelho
Een mooie donkerbruine soort uit Zuid-Amerika. Het is zeer duurzaam (klasse 1) en blijft veel rechter dan het bekende Azobé. Angelim Vermelho is zeer geschikt voor schuttingpalen, damwand en beschoeiingen. Het is echter wel een stuk duurder dan Azobe. Het Angelim Vermelho geeft vooral wanneer het vers is een opmerkelijke geur. Het ruikt dan als een soort van natte hond. Bij toepassing van grote hoeveelheden Angelim Vermelho is de geur goed merkbaar. Daarom is Angelim Vermelho minder geschikt voor vlonders die direct in gebruik genomen worden. Ook deze soort geeft een roodbruine kleurstof af (zie tekst boven)!

Azobé
Zeer harde soort uit Afrika duurzaamheid klasse 1 of 2. Kruisdradig en daarom een iets onrustiger stuk wat betreft kromtrekken, scheuren en torderen. Deze soort is niet geschikt voor vlonders of schuttingplanken. Azobé wordt vooral gebruikt voor beschoeiingspalen. Sla Azobé niet op in fel zonlicht, het kan dan bijzonder snel vervormen/krom trekken. Dit is een natuurlijke eigenschap van deze soort. Ook Azobé kan bloeden (zie tekst boven).

Bangkirai / Bankirai / Balau
Bangkirai wordt vooral gebruikt voor hardhouten vlonders en terrassen. Bangkirai is eigenlijk een soort die niet bestaat: het is een verzamelnaam voor maar liefst 8 verschillende bomen. Mede daardoor kunnen er in Bangkirai grote kleurverschillen zitten. De duurzaamheidsklasse van Bangkirai is meestal 2. Ook Bangkirai kan bloeden (zie tekst boven). Zolang Bangkirai niet verwerkt wordt, niet opslaan in fel zonlicht om trekken, krimpen en werken zoveel mogelijk te voorkomen. Wanneer u een vlonder gaat maken en daarvoor verschillende lengtes Bangkirai besteld dan is het vrijwel onmogelijk dat dit bestek uit 1 partij komt: hierdoor kunt u meer kleurverschil en maatverschillen in de hand werken. Bestel dus liever 1 lengte Bangkirai en verwerk deze vallend voor een zo egaal mogelijke vlonder.

Kerueng
Kerueng wordt vooral gebruikt voor schuttingen, schermen en soms ook voor hardhouten vlonders. Het is een voordelig alternatief voor Bangkirai. Zelfs een kenner moet soms goed kijken en ruiken om het verschil met Bangkirai te zien. Let op: er zijn voldoende handelaren die Kerueng verkopen terwijl ze Bangkirai aanbieden. Dat doen wij dus niet. Voor schuttingen en schermen vinden wij het een prima houtsoort, mits goed geschroefd. Kerueng werkt onregelmatig en op een partijtje vlonderplanken zijn breedteverschillen van 5 tot 8 mm zeker geen uitzondering. Ook kan Kerueng kleverige suikerspinachtige bolletjes op het oppervlak vertonen. Keruing valt binnen de duurzaamheidsklasse 3.

Vragen over onze producten?
Mocht u vragen hebben over één van deze producten? Neem dan contact met ons op via 0184-612218 of vul het contactformulier op de website in.

Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen