Thermowood Gevelbekleding (25 producten)

Op zoek naar een goede kwaliteit gevelbekleding van thermisch gemodificeerd hout? Zoek dan niet verder en bekijk ons assortiment Thermowood gevelbekleding met Zweeds rabat, channelsiding (voor horizontale als verticale verwerking) en zwart gespoten Zweeds rabat (met extra dikke coating voor verlengde duurzaamheid). Vragen? Bel 0184-612218 of neem contact met ons op via het contactformulier    ! LET OP: DIT PRODUCT LIGT OP EXTERNE LOCATIE, LEVERTIJD OP THERMOWOOD IS MINIMAAL 5 WERKDAGEN !

Thermisch gemodificeerde gevelbekleding, ook wel gekookt hout of Thermowood genoemd. Is op zichzelf staan geen speciale houtsoort. Het is de bewerking welke aan verschillende houtsoorten kan worden gegeven om deze te verduurzamen.

Ten opzichte van het traditionele verduurzamen (met Tanalith E / kopersulfaat) worden er in het verduurzamingsproces geen chemische middelen of goedjes toegevoegd. Het hout wordt in een korte samenvatting: "gekookt".

Hoe wordt hout uiteindelijk thermisch gemodificeerd hout?

Werken en krimpen van thermisch gemodificeerd hout

Thermisch gemodificeerde houtsoorten werken en krimpen minimaal ten opzichte van traditionele houtsoorten als vuren, grenen, Douglas en hardhoutsoorten. Hierdoor blijft het hout voor bijvoorbeeld een gevelbekleding erg strak, ook wordt scheurvorming door thermisch modificeren verkleint tot een minimum. Thermisch gemodificeerd hout heeft een aanzienlijk betere stabiliteit ten opzichte van normaal hout. Door het proces wordt wateropname met 45% gereduceerd. Hout wat minder water opneemt, werkt minder en reageert beter op extreme hitte of enorme vochtpercentages in de lucht.

Proces

In het proces van thermisch modificeren wordt het hout eerst teruggedroogd in normale droogkamers, denk hierbij aan normaal vurenhout wat een vochtpercentage heeft van ongeveer 18%. Vervolgens wordt het hout opgelat met dikke latten en in zuurstof arme ruimtes verhit tot een temperatuur van 180 tot 230 graden Celsius. Door deze hoge temperaturen wordt nagenoeg al het vocht uit de planken gestoomd, waardoor de plank tot wel 20% kleiner/dunner wordt en ook geen hars(zakjes) meer heeft. Door dit proces wordt de chemische samenstelling van de celwand van het hout veranderd. Hierdoor krijgt het hout ook eigenschappen welke het van nature niet heeft, dit is bijvoorbeeld een vermindering van de vochtopname, homogene kleur, verhoging van stabiliteit en schimmelwering.

De duurzaamheidsklasse van een houtsoort als vuren gaat door dit proces naar 2. Waardoor het qua duurzaamheidsklasse gelijk is aan verschillende hardhoutsoorten (en ceder). Waardoor het een verantwoordelijk, maar ook duurzaam alternatief wordt voor tropisch hardhout en cederhout.

Duurzaamheid

Thermowood gevelbekleding is voornamelijk een stuk duurzamer ten opzichte van onbehandeld of geïmpregneerd hout als het gaat om de bescherming tegen hout-slijtende schimmels. Dit komt omdat deze schimmels zich normaal in hout gaan nestelen door de hars welke in de plank zit, waar ze hun groei mee voortzetten. Ook is het hout beter beschermt tegen deze schimmels, omdat deze voornamelijk kunnen voorkomen in natte ondergronden. Thermisch gemodificeerd hout neemt aanzienlijk veel minder vocht op dan andere houtsoorten door een wijziging van de hout-moneculen welke zichzelf anders plaatsen. Eigenlijk zitten er geen natuurlijke grondstoffen meer in het hout - waardoor het niet meer interessant is voor (micro-)organismen om op het hout te gaan zitten. Zo is groene aanslag ook een stuk minder en hoeft het hout minder vaak schoongemaakt te wroden.

Verantwoord

Naast duurzaamheid, is een ecologische verantwoording van deze houtbewerking natuurlijk niet weg te denken. Doordat er stoom gebruikt wordt, is er nagenoeg geen afval wat geproduceerd wordt in het productieproces. Ook kunnen door het lichte gewicht van het materiaal vrachtauto's tot de maximale geladen worden. Het gekookte vurenhout in ons assortiment is speciaal geselecteerd uit Finse bossen, waardoor het ten allen tijde gaat om een continue bosbeheer (PEFC, FSC). 

Verwerking en bevestiging

In ons assortiment zijn er momenteel 3 verschillende producten. Welke allen een net-iets-andere manier hebben van verwerken en bevestigen. Let op, u dient dit altijd te bevestigen met een RVS nagel of schroef.

Thermowood Channel siding

Het channel siding in ons assortiment is mogelijk om zowel horizontaal- als verticaal te plaatsen. Het grote voordeel aan dit profiel is dat het met een blinde nagel/schroef verwerkt kan worden, waardoor u deze niet ziet zitten. Dit is voor een strakke gevel natuurlijk een sierlijk en modern effect. Het is ook mogelijk om dit vast te zetten met twee (voorkeur bolkop) nagels, op de traditionele manier.

Thermowood Zweeds rabat (zwart gecoat)

Het Zweeds rabat dient u op ongeveer 4 cm vanaf de onderzijde te schroeven met een schroef 5.0 x 50 mm RVS (c1). Wij adviseren deze te nemen met een zwarte kop indien u de zwarte gecoate planken kiest. De planken hoeft u maar 1x te schroeven per kruising per plank. U kunt er bij Thermisch gemodificeerd Zweeds rabat echter ook voor kiezen om dit 2x te doen, zowel onder als bovenin de plank.

 

 

Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen