Eikenhout (4 producten)

Eén van de bekendste houtsoorten van Europa: Eiken. In het algemeen erg sterk en hard, met authentieke on-voorkombare droogscheuren. Eiken kernhout heeft een geelbruine tot donkerbruine kleurvorming en is zeer goed te onderscheiden van het lichtbruinige spint. Het hout heeft een mooie vlamtekening en structuur. 

Bewerkbaarheid
Het eiken in ons assortiment is een tuinhoutkwaliteit en geen meubelhout. Eiken kan enorm werken en trekken, met name het fijnbezaagde hout. Hierdoor is torderen en scheuren haast onvermijdelijk. Dit scheuren geeft een unieke en authentieke look! Voorboren in eiken is noodzakelijk, Roestvast/vrij bevestigingsmateriaal is noodzakelijk om blauw-zwartachtige verkleuring te voorkomen.

Tordering/scheluw  of scheuring van eiken palen is geen reden tot reclamatie. Kromming tot van 1 cm per m1 is normaal. Kopscheuren door en door van 75 cm zijn eerder normaal dan uitzondering .Met name het verse/fijnbezaagde eiken kan zelfs  zodanig werken dat het hout niet haaks is. De duurzaamheidsklasse van eiken is type 2. 

Eikenhout kopen? Eikenhout is vanouds de duurzaamste Europese houtsoort en voordat de nog duurzamere hardhoutsoorten op de markt kwamen werden ze in vrijwel alle duurzame constructies gebruikt. Het hout is in bijna iedere omstandigheid te gebruiken, of het nu voor een overkapping, schutting of restaurering is. 

Meer informatie over eikenhout kopen? Neem contact met ons op!

Europees eiken staat bekend als het Europese hardhoutsoort. Eikenbomen groeien langzaam en worden zeer oud. Hierdoor is Europees eiken over het algemeen harder, zwaarder, vaster, sterker en grover van structuur. De kleur van het kernhout is geelbruin tot donkerbruin en steekt af tegen het ongeveer 25 - 50 mm brede lichte spinthout. Na verloop van tijd zal eiken gaan vergrijzen met een rustieke natuurlijke uitstraling. Eiken heeft duurzaamheidsklasse 2, sterkteklasse D24. Wat eiken uniek maakt, is een levensduur van 20-25 jaar en kan onbehandeld in de grond geplaatst worden. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Douglas, vuren of grenen.

Veel voorkomende toepassingen van onbehandeld eikenhout in het geval van buitenplaatsing zijn tuinhuisjes, overkappingen, schuren, bijgebouwen, pergola’s, schuttingen, gevelbekleding, terrassen, vlonders, poorten en hekwerken. Eikenhout kan onbehandeld in de grond geplaatst worden, dit is bij vuren, grenen of douglas hout niet het geval. Naar verloop van tijd zal eiken gaan vergrijzen met rustieke natuurlijke uitstraling.

Eikenhout is een natuurproduct en heeft enige neiging tot scheuren, vervormen, kromtrekken, oppervlakte scheuren en verkleuren. Als eiken in contact komt met ijzer, komt er bij die reactie looizuur vrij. Dit looizuur heeft geen nadelen voor de duurzaamheid en kan eenvoudig verwijderd worden met ontweringszuur of oxaalzuur. Ook kan het eiken gaan bloeden, waardoor dit verkleuring (vlekken) kan veroorzaken op aangrenzend materiaal als bestrating en beton. Bij vers gezaagd eiken zullen bovengenoemde eigenschappen meer voorkomen dan bij gedroogd eiken. Wij adviseren u het hout voor te boren alvorens de (RVS) bevestigingsmaterialen te plaatsen. Eikenhout heeft een lange levensduur, karakteristieke uitstraling en kan onbehandeld bewerkt worden.

 

Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen