Geïmpregneerde Vuren Balken (5 producten)

Op deze pagina vindt u onze geïmpregneerde vurenhouten balken in verschillende maten. Indien u vragen heeft over een product. Bel 0184-612218 of neem contact op via het contactformulier.

Vuren balken, een veelgebruikt item wat voornamelijk in de bouw onbehandeld gebruikt wordt. Het is karakteristiek om vuren balken te gebruiken door de goede verhouding tussen gewicht en buigsterkte.

Er is echter een verschil tussen verschillende soorten vurenhout. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de afstand welke jaarringen van elkaar liggen, grootte van de noesten en natuurlijk de structuur op zich.

Al onze geïmpregneerde vuren balken zijn afkomstig vanuit Rusland, Finland of Noord-Zweden. Dit is te zien door de fijne jaarringen, welke weer ideaal zijn voor een sterkere en stevige constructie. Zo is op deze structuur van fijne jaarringen en kleinere noesten ook de C24 sterkteklase gebaseerd.

Voor geïmpregneerde vuren balken wordt de sterkteklasse bepaald / aangeduid met de letter C. Achter deze letter staat een sterkteklasse welke de karakteristieke sterkte-eigenschappen aanduid van een gezaagd stuk naaldhout. Waarden welke hieraan gebonden zijn, zijn bijvoorbeeld Buigsterkte, elasticiteit, gemiddelde volumieke massa, treksterkte en druksterkte. Waar deze waarden allemaal factoren zijn voor de maximale belasting(duur) van een stuk hout.

Voor deze eigenschappen zijn twee soorten qua keuring. Optie 1 is visueel, wat meestal netter en secuurder gaat ten opzichte van optie 2: machinaal (massa). Bij ons zijn de balken ten allen tijde visueel gekeurd, en dus van keurige kwaliteit.

Vuren geïmpregneerde balken met klasse C24 worden in de bouw voor constructiedoeleinden veelal het meeste gebruikt in verband met de gunstige buigsterkte ten opzichte van een vrij eenvoudige visuele keuring en goede prijs-kwaliteit verhouding. Naast de sterkere eigenschappen door de C24 gradering, is dit ook gunstiger voor het aantal knoesten wat zich per een X aantal vierkante cm in het hout bevindt. Zo zitten er in C24 balken een stuk minder knoesten dan in een C18, C12 of ongekeurde vuren geïmpregneerde balk.

Al onze geïmpregneerde balken welke vermeldt staan onder hoge-druk impregnatie zijn behandeld met Tanalith klasse 3. Hierbij wordt het hout geschikt gemaakt voor bovengrondse buitenomstandigheden waar het hout constant onder invloeden staat van weer, water en wind.

Geïmpregneerde balken zijn een behandeld met een mix van verschillende zouten om het de balken duurzamer te maken en langer mee te laten gaan onder verschillende invloeden. De behandeling wordt gedaan in een hoge-druk-ketel welke het impregnatiemiddel het hout in perst (vandaar ook hoge druk-impregnatie). Het wordt doorgaans gedaan met het middel Tanalith E (getanaliseerd) of Wolmanit (gewolmaniseerd). Al onze geïmpregneerde balken wordt met Tanalith E behandeld, dit geeft doorgaans een kleur welke egaler en mooier is dan Wolmanit. Het hout dat behandeld is onder hoge druk met Tanalith gaat doorgaans langer mee onder verschillende omstandigheden.

Door de impregnatie wordt naast impregneermiddel, ook een gigantische hoeveelheid vocht toegediend in het hout. Deze zal naar verloop van tijd uit het hout drogen door middel van kunstmatige droging in droogkamers of op de latten. Geïmpregneerd hout kan hierdoor veel zwaarder zijn of aanvoelen dan onbehandeld of blank hout. Het is dit niet altijd gelijk geschikt voor behandeling. Als u er voor gaat kiezen om geïmpregneerde balken een kleurtje te geven, is ons strengste advies dit eerst uit te laten drogen op latten en vervolgens alleen te behandelen met een Beits. Voorkeursmerken zijn Remmers of Cronostain.

 

Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen