Houteigenschappen van Geïmpregneerd hout
Hogedruk impregneren van vurenhout en grenenhout is een beproefde methode om de levensduur aanzienlijk te verlengen. Het meest gebruikte middel is Tanalith E of vergelijkend.
Joris de Draak in de Efteling is volledig gebouwd met hogedruk geïmpregneerd hout. In de jaren '80 werd de tuinmode gedomineerd door ronde toogschermen. In de woonwijken van toen zie je nog volop staan......De duurzaamheid van het hogedruk impregneren hoeven wij niet meer te bewijzen, dat is in de praktijk al volop gedaan.
Er zijn echter ook een aantal eigenschappen waar we graag op wijzen:
Strepen: om de impregneervloeistof goed aan te kunnen brengen en vervolgens te kunnen laten drogen wordt het hout opgelat en omsnoerd. Hierdoor ontstaan lichte impregneerstrepen. Dit is onvermijdbaar. Waar het hout aan zonlicht blootgesteld wordt zal dit meestal na enkele maanden nauwelijks meer zichtbaar zijn. Wanneer u het hout zelf voor langere tijd op gaat slaan dient het met tussenlatjes opgestapeld te worden zodat het droogproces doorgang kan vinden.
In het hout kunnen harszakjes zitten. Deze reageren met de impregneervloeistof. Dit geeft kan een witte of kopergroene uitslag geven. Dit is volkomen normaal en kan meestal eenvoudig met een borstel en lauw water weggenomen worden
Breedteverschillen: iedere plank of balk heeft een unieke structuur. Hierdoor zal tijdens het impregneren de ene plank 2 mm uitzetten en de andere misschien wel 4mm. Dit leidt onvermijdelijk tot verschillen in werkende breedte. Ook tijdens het droogproces zullen de delen aan de buitenzijde sneller drogen dan in het midden van het pakket. Het hout wat 8 weken geleden is behandeld is droger dan het hout dat 6 weken geleden is behandeld. Ook dit veroorzaakt verschillen in werkende breedte en is onvermijdbaar.
Scheurtjes en krommigen: door het hout eerst vol te pompen met vloeistof zal dit op natuurlijke wijze moeten fixeren en drogen. Het vochtpercentage in het hout zal na het impregneren onnatuurlijk hoog zijn. Hierdoor zullen krimpscheurtjes en barstjes kunnen onstaan. Met namen op de kopse kant kunnen deze scheuren in fel zonlicht binnen enkele uren ontstaan. Vooral bij brede planken. Ook gelamineerde/verlijmde palen en balken zijn niet gevrijwaard van deze scheurtjes. Dit is normaal en onvermijdelijk maar kan geen kwaad voor de levensduur. Krommingen tot 1 cm per m1 zijn goed verwerkbaar en vallen dus onder de normale eigenschappen van hout
Impregneerdraden: Wanneer er telkens hout in de impregneerketel gaat zal er onvermijdelijke telkens een beetje stofresten en een zaagselsplintertje in de ketel terecht komen. Deze zinken naar de bodem en gaan zich in spinachtige draden binden. De sporen kunnen tijdens het impregneren gemakkelijk zich nestelen tussen het hout dat opgelat is. Dit is eenvoudig te verwijderen met schuurspons en borstel en is onvermijdelijk
Vergrijzen/verweren/watervlekjes: Wanneer geimpregneerd hout onbehandeld in weer en wind wordt toegepast zal het uiteindelijk gaan verweren en vergrijzen. Dit gaat aanzienlijk langzamer dan bij het Douglas hout. Bij toepassing van geimpregneerde rabatdelen of blokhutprofielen bij een enkelwandige toepassing kunnen er aan de binnenzijde vochtkringetjes of watervlekjes ontstaan. Dit is onvermijdelijk.
Betekend bovenstaande dat geïmpregneerd hout vol zit scheuren, harsoxidatie, strepen en sporen? Nee, maar het komt regelmatig en deze eigenschappen zijn niet uit te sluiten.