Siberisch Lariks (0 producten)

Op deze pagina vindt u ons assortiment aan Siberisch lariks vlonderplanken. Deze vlonderplanken worden veel gebruikt voor grote vlonders. Verkrijgbaar in een brede en een smalle variant. Benieuwd naar de mogelijkheden of vragen over dit product? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel 0184-612218.

Geen producten gevonden

Siberisch Lariks

Siberisch lariks is één van de hardste naaldhoutsoorten in de wereld en heeft een sterkte welke vergelijkbaar is met Eikenhout. In vergelijking tot eikenhout kan Siberisch lariks echter voor veel meer doeleinden gebruikt worden. Het is qua doorbuigen steviger en qua scheuren / kromtrekking minder dan Eiken. 

De natuurlijke eigenschappen van Siberisch lariks en de duurzaamheidsklasse 2 zorgen ervoor dat deze houtsoort wordt gezien als een ideale en bewuste hardhout-vervanger. De prijs is echter wel een stuk voordeliger dan de meeste hardhoutsoorten, tevens is deze houtsoort meestal zelfs nog duurzamer dan vele hardhoutsoorten.

Siberisch lariks heeft een zeer kleine hoeveelheid spinthout ten opzichte van kernhout. Meestal is dit op een boom met een diameter van 40 cm, rond de 2 cm in dikte. De groeiringen zijn duidelijk te onderscheiden door de hoeveelheid vroeghout (licht) en laathout (donker). Dit zorgt er ook weer voor dat de planken een mooie vlamtekening hebben, net als douglas. 

Qua knoesten en textuur is Siberisch Lariks een vrij egale houtsoort welke zich ook nog eens goed laat schaven (met de juiste gereedschappen). Niet te vergelijken met Midden-Europees Douglas-Lariks.

Ook is Siberisch lariks qua naaldhoutsoorten één van de zwaarste, naast bijvoorbeeld eiken en is veelal nog zwaarder dan sommige hardhoutsoorten. Door de combinatie van hars en een hoog percentage kernhout en grote dichtheid van de moneculen, is siberisch lariks erg bestendig tegen blauwschimmel, zuur en insecten. Hierdoor is het hout echter ook slecht te behandelen of te impregneren. Indien u deze planken wel wilt behandelen, adviseren wij dit met op acrylbasis verf/beits te doen.

Welke kleur heeft Siberisch Lariks?

De kleur van Siberisch lariks verschilt van melkwit tot goud-rood-bruin. Het kernhout is meestal rood-bruinig en de buitenzijde van de boom is richting de kleur melkwit. Als het gaat om duurzaamheid maakt dit tussen kernhout en de buitenzijde van de boom nauwelijks iets uit, dit verschil is net als bij vurenhout, niet noemenswaardig.

Kwaliteit

In Siberisch lariks heeft men verschillende kwalitietsklasses. In Rusland worden de kwaliteitsklasses opgedeeld in GOST-normen. De kwaliteit welke wij aanhouden is een GOST-norm welke vergelijkbaar is met O/S (I-III). Dit houdt in dat de beste 3 klassen van het hout (van de in totaal 6) door elkaar ongesorteerd verwerkt worden. Hierin zitten weinig, toch sommige kleine, knoesten. Let op: Kwaliteitsklasse I-IV is een heel andere sortering. Hierin zitten veel meer scheuren!

Ook laten wij het hout terugdrogen naar ca. 16% voordat het geschaafd wordt. Zo is de kans op scheurvorming minimaal. Wanneer het hout te nat geschaafd wordt, is de kans op kopscheuren erg groot. Kopscheuren in Siberisch lariks kunnen tot de helft of meer van de plank doorscheuren! Hierdoor kan de plank echter wel wat meer uitzetten dan een gemiddelde vlonderplank. Houdt hiervoor dan ook 1 cm (10 mm) tussen de planken aan om eventuele problemen te voorkomen.

Heeft u vragen over dit product? Schroom niet ons te bellen of contact op te nemen voor advies!

 

Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen