Siberisch Lariks Vlonderplank 28 x 190 mm | Rondom glad geschaafd

Kopmaat: 28 x 190 Bewerking: rondom glad, dat is mooier en wordt juist minder glad omdat er geen water en vuil in de groeven blijft staan Tussenafstand: Houdt tussen de planken 1 cm (10mm) afstand voor werken en krimpen van deze planken. Duurzaamheidsklasse: 2/3 Tip: bestel ook de  RVS-vlonderschroeven  en  hardhouten onderregels ,  dan heeft u alles in 1 x compleet ! Houtsoort: Siberisch Lariks!  Prijs normaal € 6,80 m1 nu -12% kort... Lees meer »

Kopmaat: 28 x 190

Bewerking: rondom glad, dat is mooier en wordt juist minder glad omdat er geen water en vuil in de groeven blijft staan

Tussenafstand: Houdt tussen de planken 1 cm (10mm) afstand voor werken en krimpen van deze planken.

Duurzaamheidsklasse: 2/3

Tip: bestel ook de RVS-vlonderschroeven en hardhouten onderregels,  dan heeft u alles in 1 x compleet !

Houtsoort: Siberisch Lariks! 

Prijs normaal € 6,80 m1 nu -12% korting voor € 5,95 m1

Bij volle bundels 8% extra korting = € 5,47 m1

Siberisch Lariks

Siberisch lariks is één van de hardste naaldhoutsoorten in de wereld en heeft een sterkte welke vergelijkbaar is met Eikenhout. In vergelijking tot eikenhout kan Siberisch lariks echter voor veel meer doeleinden gebruikt worden. Het is qua doorbuigen steviger en qua scheuren / kromtrekking minder dan Eiken. 

De natuurlijke eigenschappen van Siberisch lariks en de duurzaamheidsklasse 2 zorgen ervoor dat deze houtsoort wordt gezien als een ideale en bewuste hardhout-vervanger. De prijs is echter wel een stuk voordeliger dan de meeste hardhoutsoorten, tevens is deze houtsoort meestal zelfs nog duurzamer dan vele hardhoutsoorten.

Siberisch lariks heeft een zeer kleine hoeveelheid spinthout ten opzichte van kernhout. Meestal is dit op een boom met een diameter van 40 cm, rond de 2 cm in dikte. De groeiringen zijn duidelijk te onderscheiden door de hoeveelheid vroeghout (licht) en laathout (donker). Dit zorgt er ook weer voor dat de planken een mooie vlamtekening hebben, net als douglas. 

Qua knoesten en textuur is Siberisch Lariks een vrij egale houtsoort welke zich ook nog eens goed laat schaven (met de juiste gereedschappen). Niet te vergelijken met Midden-Europees Douglas-Lariks.

Ook is Siberisch lariks qua naaldhoutsoorten één van de zwaarste, naast bijvoorbeeld eiken en is veelal nog zwaarder dan sommige hardhoutsoorten. Door de combinatie van hars en een hoog percentage kernhout en grote dichtheid van de moneculen, is siberisch lariks erg bestendig tegen blauwschimmel, zuur en insecten. Hierdoor is het hout echter ook slecht te behandelen of te impregneren. Indien u deze planken wel wilt behandelen, adviseren wij dit met op acrylbasis verf/beits te doen.

Welke kleur heeft Siberisch Lariks?

De kleur van Siberisch lariks verschilt van melkwit tot goud-rood-bruin. Het kernhout is meestal rood-bruinig en de buitenzijde van de boom is richting de kleur melkwit. Als het gaat om duurzaamheid maakt dit tussen kernhout en de buitenzijde van de boom nauwelijks iets uit, dit verschil is net als bij vurenhout, niet noemenswaardig.

Kwaliteit

In Siberisch lariks heeft men verschillende kwalitietsklasses. In Rusland worden de kwaliteitsklasses opgedeeld in GOST-normen. De kwaliteit welke wij aanhouden is een GOST-norm welke vergelijkbaar is met O/S (I-III). Dit houdt in dat de beste 3 klassen van het hout (van de in totaal 6) door elkaar ongesorteerd verwerkt worden. Hierin zitten weinig, toch sommige kleine, knoesten. Let op: Kwaliteitsklasse I-IV is een heel andere sortering. Hierin zitten veel meer scheuren!

Ook laten wij het hout terugdrogen naar ca. 16% voordat het geschaafd wordt. Zo is de kans op scheurvorming minimaal. Wanneer het hout te nat geschaafd wordt, is de kans op kopscheuren erg groot. Kopscheuren in Siberisch lariks kunnen tot de helft of meer van de plank doorscheuren! Hierdoor kan de plank echter wel wat meer uitzetten dan een gemiddelde vlonderplank. Houdt hiervoor dan ook 1 cm (10 mm) tussen de planken aan om eventuele problemen te voorkomen.

Heeft u vragen over dit product? Schroom niet ons te bellen of contact op te nemen voor advies!

Let op dat je bij het verwerken altijd de hartzijde naar boven verwerkt. Houd rekening met ca 5% zaagverlies / uitval i.v.m. (kop)scheuren , dus bestel altijd een aantal planken extra. Schroefadvies 6 x 60 mm, siberisch lariks heeft wat meer spanning in het hout, dus soms moet je wat krommingen aanspannen met de koevoet zoals bij alle vlonderplanken. Het hout is gewoon mooi strak.

 

 

Lees minder
Siberisch Lariks Vlonderplank 28 x 190 mm | Rondom glad geschaafd ()
Siberisch Lariks Vlonderplank 28 x 190 mm | Rondom glad geschaafd ()
Siberisch Lariks Vlonderplank 28 x 190 mm | Rondom glad geschaafd ()
Siberisch Lariks Vlonderplank 28 x 190 mm | Rondom glad geschaafd ()
Siberisch Lariks Vlonderplank 28 x 190 mm | Rondom glad geschaafd
Siberisch Lariks Vlonderplank 28 x 190 mm | Rondom glad geschaafd
Siberisch Lariks Vlonderplank 28 x 190 mm | Rondom glad geschaafd
Siberisch Lariks Vlonderplank 28 x 190 mm | Rondom glad geschaafd

Siberisch Lariks Vlonderplank 28 x 190 mm | Rondom glad geschaafd

28 x 190 mm, Bundel -8%, Duurzaamheidsklasse 2

Strekkende Meterprijs
€ 6,80 € 5,95
Indien u kiest voor het bestellen van een x aantal eenheden strekkende meter wordt dit geleverd in een willekeurige lengte naar beschikbaarheid en voorraad.

Varianten

400 cm
€ 23,80
Vol Pak 400 cm | 70 stuks (-8%)
€ 1.531,60
510 cm
€ 30,35
Vol Pak 510 cm | 70 stuks (-8%)
€ 1.954,22

Kies uw accessoires:

Raadpleeg de brochure voor accessoires. Indien het bestelmenu accessoires toont kunt u deze eenvoudig bij bestellen.

Specificaties

Kopmaat: 28 x 190

Houtsoort: Siberisch Lariks

Omschrijving

Levertijd

afhalen: 1-2 dagen
transport: 5-10 werkdagen

Afhalen/bezorgen

Bezorgen van  blokhutten, tuinhuisjes en prieëlen

Deze producten worden vanaf € 1.500,-- gratis bezorgd in NL en Vlaanderen BE. Om uw optimale service te kunnen bieden voeren we het transport meestal zelf uit. Wij leveren uitsluitend wegkant gelost.

Indien de vrachtwagen is uitgerust met kraan of kooiaap lossen wij  altijd aan de verharde weg. We maken ook gebruik van kleinere bestelwagens. In deze gevallen wordt er met de hand gelost. Het kan zijn dat de chauffeur u vraagt een handje te helpen bij het lossen van grotere elementen. U wordt altijd enkele dagen vooraf geïnformeerd op welke dag er geleverd gaat worden. Wij proberen daarbij altijd zo nauwkeurig mogelijks een tijdsindicatie te geven hoe laat u de bestelling kunt verwachten. Door files en onverwachte omstandigheden kan dit altijd afwijken. Normaal belt de chauffeur een half uur voor aankomst.

Voor onze transporttarieven zie tabel 
 

Voor de producten die uit voorraad leverbaar zijn moet u rekenen op een levertijd van 7-10 werkdagen zodat we het transport efficiënt kunnen uitvoeren.

Uitzondering: Biohort artikelen
Alle Biohort producten worden altijd gratis thuisbezorgd. Indien er bij uw bestelling bezorgkosten berekend worden, zullen deze op de factuur worden gecrediteerd.

Let op, indien u ook andere producten bestelt die niet in het Biohort assortiment vallen, kan het zijn dat u alsnog bezorgkosten moet betalen.

 

Afhalen en gratis aanhangerservice

Wanneer u de bestelling af wilt halen dan kan dat iedere dag volgens onze openingstijden. U kunt bij ons gratis een aanhanger lenen (B of BE rijbewijs). Wanneer u van deze optie gebruik wilt maken dan graag even bellen zodat we een aanhanger voor u kunnen reserveren.

Bel of mail altijd vooraf of de gewenste artikelen op voorraad zijn!

PDF brochure

Er is van dit artikel geen PDF brochure beschikbaar.

Lenskopschroef RVS ()

Lenskopschroef RVS

Vlonder- en gevelschroeven | Torx

€ 8,95 895
Hardhouten Ligger 45 x 68 mm ()

Hardhouten Ligger 45 x 68 mm

Hardhouten liggers 45 x 68 mm

€ 26,25 2625
Worteldoek 4 Meter ()

Worteldoek 4 Meter

(Anti-)Worteldoek, 4 meter breed

€ 4,00 400
 ()

Siberisch Lariks 28x190