Hoe maak ik een Vlonder?

Op deze pagina vindt u hoe een doorsnee vlonder gemaakt wordt. Sommige stappen kunt u eventueel overslaan.

1. Zet de vorm van het terras uit met piketpaaltjes en touw. Zorg daarbij dat het terras iets afloopt. Zorg voor een lichte hellinghoek van ca. 1 cm per meter zodat het water van het terras afvloeit.

2. Leg op een vaste ondergrond anti-worteldoek of grind. Bij grind heeft u dan gelijk een goed gereguleerde waterafvoer en het voorkomt onkruid. Leg daarop stoeptegels van 30 x 30 cm. De tegels met een hart-op-hart afstand van 40 á 50 cm uit elkaar leggen. Het worteldoek mag niet op de liggers direct onder de vlonderplanken. Dat werkt wel lekker makkelijk  maar dan kan het vuil niet weg en krijg je vochtproblemen.

3. Maak een raamwerk van de regels 45 x 70 mm.

  • Gebruikt u vlonderplanken van 21 mm dan is de regelafstand 40 cm.
  • Gebruikt u vlonderplanken van 25 of 28 mm dan kunt u de regelafstand houden op 50 á 55 mm.

Plaats de regels 45 x 70 mm op het midden van de stoeptegels of zet ze vast tegen piketpalen met slotbouten. Leg de vlonderplanken met tussenruimtes van 0,5 cm haaks op de regels. Gebruik hierbij een latje of duimstok van 0,5 cm dikte.

4. Schroef de vlonderplanken vast met de terrasschroeven. De terrasschroef is probleemloos te verwerken, waarbij voorboren niet nodig is in het geval zachthout. Bij hardhout(en liggers) is dit echter wel aanbevolen. Gebruik nooit en te nimmer spijkers. Deze zullen gaan roesten en naar verloop van tijd werken deze omhoog uit het hout.

 

 

Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen