Geïmpregneerd Hout

Bent u op zoek naar voordelig en kwalitatief goed Geïmpregneerd hout? Bekijk dan direct ons complete geïmpregneerde hout assortiment: palen, balken regels, planken en nog veel meer. Mocht u door de bomen het bos niet meer zien, neem dan vrijblijvend contact op via het contactformulier.

Wat is Geïmpregneerd hout?

Geïmpregneerd hout, ook wel verduurzaamd hout genoemd, is Vuren of Grenenhout wat onder hoge druk of middels een dompelbad is verwerkt met een behandeling tegen weersinvloeden, schimmels en insecten om zo de duurzaamheid van uw tuinhout te verhogen. 

Getanaliseerd, verduurzaamd, hoge-druk geïmpregneerd of gewolmaniseerd hout zijn eigenlijk allemaal termen voor hetzelfde product. Het refereert naar een speciaal behandeld hout met een mix van verschillende zouten om het hout duurzamer te maken en langer mee te laten gaan onder verschillende invloeden. De behandeling wordt gedaan onder druk welke de zouten het hout in perst (vandaar ook hoge druk-impregnatie). Het wordt doorgaans gedaan met het middel Tanalith E (getanaliseerd) of Wolmanit (gewolmaniseerd). Al onze hoge-druk geïmpregneerde hout wordt met Tanalith E (merk) behandeld, dit geeft doorgaans een kleur welke egaler is dan Wolmanit. Het hout dat behandeld is onder hoge druk met Tanalith gaat doorgaans langer mee onder verschillende omstandigheden. 

Door de hoge-druk impregnatie worden naast impregnatiezouten, ook een gigantische hoeveelheid vocht toegediend in het hout. Deze zal naar verloop van tijd uit het hout drogen door middel van kunstmatige droging in droogkamers of op de latten. Geïmpregneerd hout kan hierdoor veel zwaarder zijn of aanvoelen dan onbehandeld of blank hout. 

Tanalith E Impregnatiemiddel

Het proces in het maken van geïmpregneerd hout gaat als volgt: eerst wordt het hout in een grote vacuüm tank gerold op een soort trein-wagon systeem. Vervolgens worden de impregnatiezouten in de tank gepompt om deze daarna door middel van een vacuüm in het hout te laten trekken. Afhankelijk van de houtsoort, gaat dit enkele millimeters (2-6) het hout in. De impregnatiezouten welke gebruikt, bestaan voor een groot deel uit koper(sulfaat). Koper biedt altijd een goede bescherming tegen insecten en rotting van het hout. Een ander zout wat gebruikt wordt, is een biocide. Dit is een stof welke natuurlijke verschijnselen in hout verminderd, of in dit geval: rotting van het hout welke door de koper niet volledig beschermd wordt. Alle chemicaliën in dit proces zijn veilig en kunnen gewoon gebruikt worden in de buurt van mens, dier en milieu.

Vanuit zichzelf heeft geïmpregneerd hout meestal een groenige kleur. Dit is ook deels afhankelijk welke houtsoort genomen wordt. Vurenhout is meestal wat lichter en egaler qua groene kleur dan (midden Europees) grenenhout, dit toont meestal wat donkerder met meer kleurverschil in licht- en donkere delen van een plank, balk of regel. 

Vroeger (van 1970 tot 2000) werd geïmpregneerd hout behandeld met een middel waarin geen koper(sulfaat) zat, maar een combinatie van zware metalen als Arseen en Chroom. Tegenwoordig is dit, mede door wetgeving voor veiligheid, mens en milieu niet meer van toepassing.

Hoe lang gaat geïmpregneerd hout mee?

Het is lastig te zeggen hoe lang geïmpregneerd hout mee gaat. Dit is mede afhankelijk van de houtsoort, plaats, locatie, weersinvloeden en luchtvochtigheid. Een constructie, balk of plank welke boven op een heuvel staat, dicht op de grond is gemonteerd en constant in zonlicht staat. Zal een stuk minder lang mee gaan dan een stuk binnen, of onder een overkapping. Doorgaans gaat geïmpregneerd vurenhout ca. 12-18 jaar mee en geïmpregneerd grenenhout ca. 13-20 jaar. Geïmpregneerd hout gaat doorgaans langer mee dan onbehandeld hout als Douglas, Keruing (hardhout) of andere onbehandelde (zacht) houtsoorten. Voor op of onder de grond adviseren wij geen geïmpregneerd hout te gebruiken, maar een hardhoutsoort als Azobe of Angelim Vermelho. 

Hoe behandel ik Geïmpregneerd hout?

Allereerst hoeft geïmpregneerd tuinhout niet behandeld te worden. Wel dient het enigszins onderhouden te worden door het bijvoorbeeld schoon te houden van grond-opspatting. Ten tweede kan je het hout natuurlijk behandelen om de vergrijzing tegen te gaan over de loop der jaren. Meestal kan je een impregnatiemiddel als Embalit NTK gebruiken om dit te voorkomen. Meestal kleurt dit het hout wat groeniger dan het in eerste instantie was. Let op: Embalit NTK is een bijtende vloeistof, gebruik handschoenen bij het aanbrengen.

Indien u het hout wilt gaan schilderen/beitsen. Adviseren wij dit altijd met een beits te doen. Een beits is namelijk vochtdoorlatend, waardoor het hout kan blijven ademen. Door het hoge vochtigheid in geïmpregneerd hout is dit absoluut noodzakeiljk. Wij adviseren de in het geval van planken altijd om deze eerst één of twee maanden terug te laten drogen in de constructie voor deze te beitsen. Anders kunt u uiteindelijk last krijgen van het terugkrimpen van geïmpregneerd hout, waardoor u een soort zebrastreep-effect krijgt. Indien u een hele lichte kleur als wit wilt toepassen op geïmpregneerd hout, dient u dit eerste te behandelen met een isoleergrondering. Deze kunt u op onze website vinden van het merk Remmers. Indien u deze niet toepast, moet een een deklaag tot wel 4 tot 5 keer aanbrengen, zodat de impregnatievloeistof niet meer doordringt tot boven de beitslaag. Indien u kunstmatig teruggedroogd geïmpregneerd hout heeft, is dit niet van toepassing. Echter adviseren wij dit bij lichte kleuren toch altijd te doen.

Geïmpregneerd hout zagen

Het is zeer goed mogelijk om geïmpregneerd te zagen, enkel blijven er dan wel stukken over welke niet geïmpregneerd oftewel behandeld zijn. Hiervoor adviseren wij gebruik te maken van het impregneermiddel embalit NTK, te verkrijgen in hoeveelheden van 0,75L. Dus ook voor de kleinste hoeveelheden kunt u altijd een beetje gebruiken!

Verschillende klasses van impregnatie

Impregnatie met Tanalith en andere impregnatievloeistoffen kan worden aangeduid in verschillende klasses. Zo is er bijvoorbeeld een brandwerende klasse welke meer bouw-gericht is. In het tuinhout en grondwerk worden klasses aangeduid in klasse 2 tot 4. Klasse 2 wordt ook wel een dompel-impregnatie genoemd. Dit kan met bijna alle houtsoorten gerealiseerd worden en is ook geen permanente laag. We zien deze impregnatie voornamelijk gebeuren bij blokhutten of pan- en tengellatten of zwart geïmpregneerde (Douglas)planken. Klasse 2 impregnatie ligt, in tegenstelling tot 3 en 4 op het hout en niet in het hout.

Klasse 3 impregnatie is de meest voorkomende impregnatie en kan zowel met vurenhout, Douglashout als met grenenhout. Al onze producten welke vermeldt staan onder hoge-druk impregnatie zijn behandeld met klasse 3. Hierbij wordt het hout geschikt gemaakt voor bovengrondse buitenomstandigheden waar het hout constant onder invloeden staat van weer, water en wind.

Klasse 4 impregnatie kan alleen worden gerealiseerd met grenenhout of met Douglashout met een enorme hoeveelheid spint (buiten hart). Deze impregnatie wordt gedaan door middel van een langer proces in de vacuüm tanks en een hogere druk. Meestal wordt dit uitgevoerd bij telefoonmasten in landen waar deze niet onder de grond liggen maar boven de weg hangen. Het is niet mogelijk om vurenhout (midden Europees of Noord Europees) klasse 4 te laten impregneren. 

Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen